Tropisk natt på Brämön - 2014-07-24

Sommarvärmen behåller greppet om Sundsvall – även nattetid.
SMHI:s mätstation på Brämön var en av totalt elva i landet som i natt redovisade så kallad tropisk natt.
Företeelsen tropisk natt infaller när temperaturen inte understiger 20 grader nattetid. I natt redovisade elva av SMHI:s mätstationer runt om i landet tropisk natt, däribland Brämön utanför Njurundakusten. Temperaturen gick aldrig lägre än 21,3 grader ute på ön.

– Det är vanligast vid våra kuststationer, där vattnet bidrar till att hålla temperaturerna uppe. Vi har även mätstationer på Midlanda och i Råstabacken men de har inte uppmätt tropisk natt, säger SMHI:s meteorolog Emelie Karlsson.
2014 är första sommaren på två år som SMHI ser tropiska nätter i Sverige – under både 2012 och 2013 var det för kallt.
– Vissa år ser vi det inte alls, andra år är det vanligare. Dessutom beror det förstås på området, tropisk natt är inte lika vanligt i Norrland som på västkusten, säger Emelie Karlsson. Även i natt lär det bli svettigt i Sundsvallsområdet – enligt prognosen väntas temperaturer omkring 27 grader under kvällen.

– Det är inte omöjligt att man får uppleva en tropisk natt igen, Men troligen är det kustbandet det handlar om mest, säger Emelie Karlsson. De riktigt höga temperaturerna ger med sig framåt helgen – men varmt kommer det att vara även nästa vecka:

– Från helgen börjar det bli ett omslag med mer ostadigt väder och regnskurar varvat med sol. Men det blir fortsatt varma temperaturer även då.